reiki, Uncategorized

Hur viktigt är det att man följer handpoistionerna i Reiki?

En av dom grejer som gör att jag gillar Reiki är att det finns ett schema med handpositioner som man får lära sig. Om man använder sig av dom när man ger en behandling vet man att man har behandlat alla områden, en komplett helkroppsbehandling.

Scanna energin – Byosen

Nästa steg är att lära sig använda sin intuition för att placera händerna. Man scannar igenom kroppen med händerna en bit ovanför den som skall behandlar, och känner var man känner en skillnad i energin. Sen släpper man taget och låter sig ledas dit händerna ”vill”. Det som kallas för Byosen. Det här kan vara svårare i början när man kanske inte vågar lita på om man gör rätt eller inte.

Bysoen scanning
Bysoen scanning

Vilket skall jag välja?

Då kommer frågan: vilken metod skall jag använda mig av? Är det en ”hel” Reikibehandling även om jag inte använt schemat med handpositioner utan bara gått via intuition? Måste man följa schemat i den ordning det står?

Mitt svar: Man måste ingenting.

Använd båda

Jag tycker att det kan vara bra att köra handpositionerna över hela kroppen en första behandling med en person, om det sen är exakt i den ordning man lärt sig spelar ingen roll. Då skapar man en generell kontakt, låter hela kroppen få energi, med vetskapen om att energin kommer dit den behövs oavsett var jag har mina händer. Nästa behandling kan man låta energin styra mer och jobba djupare på vissa områden. Men det är inget måste, man kanske hamnar på ett och samma ställe nästan en hel behandling vid ett första möte. Viktigast är att lyssna och låta ”händerna” jobba själv.

Lyssna med händerna, inte med huvudet

Om man vet att någon har ont på ett visst ställe är det lätt att man låter intellektet styra och riktar in sig på att behandla just det stället, men i själva verket kan orsaken till problemet ligga någon annanstans, jobbar du intuitivt hamnar du där du skall.

När jag jobbade på en klinik ihop med naprapater och kiropraktorer brukade de låta mig leta reda på var ett problem fanns genom att jag kände i energifältet ovanför kroppen. Det ställe jag pekade ut var det ställe de skulle ha behandlat för åkomman, t.ex ett muskelfäste i skuldran som ger problem som yttrar sig i armen och handen.

Ursprungligen var huvudet det enda ställe man hade fasta positioner för en behandling

Usui hade enbart handpositioner för huvudet, och dom skulle alltid användas enligt honom, för att behandla de underliggande mentala orsakerna som manifesterat sig i fysisk form och skapar ohälsa. Sedan arbetade man intuitivt med resten av kroppen.

Självbehandling med Reiki
Positionen för självbehandling av bakhuvudet

För den som är intresserad av handpositioner och vill grotta in sig på djupet finns en bok där man utgått från Usuis ursprungliga material, där finns också en lista över olika sjukdomar och symtom, och vilka positioner som skall användas i sammanhanget.

  

Boken heter ”The Original Reiki Handbook of Dr. Mikao Usui”  av Frank Arjava Petter.

Dr. Mikao Usui
Dr. Mikao Usui

3 reaktioner på ”Hur viktigt är det att man följer handpoistionerna i Reiki?

Kommentera